Самые активные релизы за неделю
Музыка / Мультимедиа
Balearic Downtempo ( Downtempo / 2017 )
 • Balearic Downtempo ( Downtempo / 2017 )
 • Kontor Summer Jam 2017 ( House / 2017 )
 • VA - Boom Hits Vol.764 - 2017 [2017 / MP3 / 320] [Dance]
 • Now Thats What I Call Old Skool (3CD) ( Pop / 2017 )
 • Disco Beach: Nu Disco House Original Mix ( Nu disco / 2017 )
 • Vanessa Mai - Discography / Pop / 2016-2017
 • Зайцев.Нет (Лучшие новинки Август) ( Pop / 2017 )
 • More Super Pop Ballads Hits (2 CD) ( Pop / 2000 )
 • Top 100 Giants Planet Pop ( Pop / 2017 )
 • Chill Ambient: 150 Advanced Relax Mix ( Chillout / 2017 )
 • Greatest Ever Reggae ( Reggae / 2015 )
 • Ambient Area. Selected Downtempo Works ( Ambient / 2017 )


:: Детали раздачи

Cetatea Soroca proaspăt renovată [2015]

Скачать Скачать .torrent файл (основная ссылка для скачивания файла)
Magnet-ссылка (альтернативная ссылка для скачивания файла)
Теги / Метки [Не выбрано]
Описание
Cetatea Soroca proaspăt renovată [2015]

Название: Cetatea Soroca proaspăt renovată
Год выхода: 2015
О фотографии:
57 JPG |1200 X 800 Px | 42.46 MbСкриншоты*

Mapa


Additional Info*:
Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru. Cetatea a fost reconstruită ulterior (mijl. secolului al XVI-lea) de către Petru Rareș, care a reconstruit zidurile în piatră.
Izvoarele istorice menționează ridicarea unor cetăți pe Nistru la vaduri, din lemn sau din piatră, în scaunul cărora se așază pârcălabi (vechi cuvânt românesc provenind din germana „burgmeister”) și mari căpitani : Hotin, Soroca, Orhei, Tighina și Cetatea Albă. Se presupune că la Soroca, pe locul unei vechi escale menționată de sursele genoveze, Alciona („albastră” în grecește) sau Polihromia („colorată” în grecește – numele sunt bizantine) a fost înălțată întîi o cetate din lemn și pământ, o palancă sau poate o posadă în primul sfert al secolului XV, dar cu o primă mențiune documentară sub numele de Soroca doar la 12 iulie 1499 odată cu primul său pârcălab Coste.

La 12 iulie 1499, la Curtea Domnească de la Hârlău, în sala jilțului domnesc, boierii din Sfatul lui Vodă adeveresc biruința lui Ștefan cel Mare, pacea cu regele polon Ioan Albert. Printre boierii Țării Moldovei se aflau Toader și Negrilă, starostii Hotinului, Ieremia și Dragoș, pârcalabii Neamțului, Luca Arbore, portarul de la Suceava, Ivancu și Alexe, pârcălabii din Orhei și Coste, pârcălabul Sorocăi.La 14 septembrie 1499, Ștefan cel Mare încheie un tratat de ajutor reciproc cu marele duce al Liteniei, Alexandru, unde, ca și în documentul precedent, este menționat „pan Coste, staroste de Soroca”.
Datorită canionului geologic pe care l-a săpat, Nistrul prezintă până în dreptul Tighinei maluri relativ abrupte iar vadurile de trecere sunt destul de puține, acestea fiind și singurele porți de intrare a cetelor de tătari venite să jefuiască așezările moldovene. Dacă vadurile de la Hotin și Tighina erau apărate de garnizoanele cetăților cu același nume, în schimb cel de la Soroca nu avea, până la domnia lui Ștefan cel Mare, o protecție din piatră, ci doar fortificații de lemn cu valuri de pământ, care aveau să existe și pe vremea lui Bogdan cel Orb.

În timpul domniei lui Petru Rareș, pe resturile vechii cetăți se construiește o cetate nouă, din piatră, de 15-20 m. care se păstrează și astăzi într-o stare excepțională. Cetatea Sorocăi este unică printre cetățile medievale moldovenești prin sistemul arhitectonic de construcție. Planul său circular are un diametru de 37,5 m., patru turnuri circulare și un turn de acces de plan rectangular.

După ridicarea puternicei fortificații, orașul Soroca începe să crească în importanță având o funcție administrativă și comercială prin punctul vamal instalat aici. Totodată prin fortificarea nucleului urban de la Soroca, se încerca crearea unui nou centru de greutate a rețelei urbane moldovenești și în special a comerțului de tranzit, după pierderea în 1484 a cetăților din sudul Moldovei.

Începând cu anul 2013 are loc restaurarea Cetății Soroca în cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale”: Cetățile Hotin, Soroca și Suceava, realizat de Programul operațional comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013, finanțat de Uniunea Europeană. Partenerii proiectului sunt Primăria Soroca (R. Moldova), municipiul Suceava (România) și Rezervația de Stat de Istorie și Arhitectură - Cetatea Hotin (Ucraina). Din cele trei milioane de euro, care este valoarea totală a proiectului, două milioane de euro i-au revenit Cetății Soroca.

Soroca, fiind singura dintre cele patru cetăți moldovenești de la Nistru (Hotin, Soroca, Tighina și Cetatea Albă) care se află în prezent pe teritoriul controlat de Republica Moldova, este și singura care a conservat, deasupra portalului, capul de bour moldovenesc. Deși sunt monumente istorice, în celelalte cetăți a fost scos: la Hotin și Cetatea Albă gaura corespunzătoare este acoperită în general de un stindard cu stemele orașelor moderne respective, iar la Tighina de acvila rusească bicefală, din metal.

Pe 16 mai 2015, de Ziua internațională a Muzeelor, Cetarea medievală își va deschide ușile pentru vizitatori, tot atunci fortăreață va găzdui și un festival medieval.Sursa: Unimedia

http://supernova.zamolxismd.org/m/i57.tinypic.com/s6ipso.gif[/IMG][IMG]http://img841.imageshack.us/img841/7417/29838169.jpg
Скриншоты
Спойлер (нажмите для просмотра содержимого)
Похожие файлы
Загрузка / Обновление
Категория Картинки / Фото RSS лента
Добавлен (2 года, 2 месяца назад)
Просмотров 386 раз (a)
Взят 2 раз (a)
Файлы 0, 42.46 MB (44 517 958 байт)
Раздал ViKa  (Искать торренты)
Участники
Раздают (отдают): 0 (4), Скачивают (качают): 0 (1), Завершено: 0 (10)
Просматривают

« Photo Crop Editor 2.02 Portable [Shareware / English] -†- ¿? -†- AIMP 3.60 Build 1495 [Freeware] »

:: Список Комментариев
Нет комментариев.

 Нет комментариев

Поблагодарите нас, взамен, мы будем заливать еще больше раздач!


Счетчики
Рейтинг@Mail.ru Яндекс.Метрика


Поделитесь в социальных сетях


Быстрый Поиск

Спасибо Вам
Мы благодарны этим людям в поддержке сайта:
oiproger
Попади и ты в этот блок, поставь оценку 5 и получи 300 MB к отдаче:
Войти на сайт сейчас.

Правообладателям
По всем вопросам сотрудничества, удаления авторских файлов "пачкой", просьба отписаться по адреcу:
abuse@muz-tracker.net

Наши группы в VK, OK